Reklam
  • Reklam
  • Reklam
POMAK OLMAK YA DA YOK OLMAK - OLMAK YA DA OLMAMAK
Reklam
Atilla Dogan

Atilla Dogan

Pomak Örgütlenmesine yorumlar

POMAK OLMAK YA DA YOK OLMAK - OLMAK YA DA OLMAMAK

31 Mayıs 2015 - 02:18 - Güncelleme: 31 Mayıs 2015 - 02:48

Pomak ismiyle muhalif siyaset yapamazsınız !!  Her çatlak ses "Siyaset yapmayın, Pomaklık yapın, Pomak ismiyle siyaset yapmayın, Pomaklar adına konuşmayın" diyerek bizi sindirmeye çalışanlar, her dönem güçlüden yana olan tarikatçı - ırkçı  -Amerikancı gelenekten gelenler, yandaşlıkta yalakalıkta , dalkavuklukta çığır açanlar iyi izleyin!

  Pomakları  yok sayan, tüm dünyada asimilasyon  ve katliamla , sürgün , mübadele ile   anılan bir ulusuz "Türkiye Pomakları ” olarak hiç utanmadan çanak yalayan , beni kimliksizleştirdin , kişiliksizleştirdin sağol varol  deyip  teşekkür eden kapı kulları bizi Pomak Ajansı iyi tanıyın..

 Bu  dalkavuklar, sürgün yada mübadele zamanında ya Bulgar Çarına ya da Osmanlı paşalarına el pençe duranların faydacılık bağlamında torunlarıdır.. Bunlar, kendilerini her eleştireni Bulgaristan’ın kucağına oturmakla itham ediyor! Veya Bulgaristan’dan neden geldiniz ?  martavalıyla geçiştirmeye çalışıyor..

 Pomaklar Balkan ülkeleri içinde yaşayan halklar arasında vatanlarını devletlerini kaybeden tek ulustur.. Simdi ise kimliklerini , kişiliklerini kaybedip  tamamen asimile olmak üzereler. Çokmu Hoşunuza gidiyor  bu durum ?     “ Pomaklar yıllar içinde asimile olup gerçek kimliklerini kaybettikleri açıktır. kimliklerini kaybeden Pomaklar biyolojik özelliklerini de kaybetmişlerdir ve gerçek manada artik Pomak diye bir şey kalmamıştır. Zürih Üniversitesi İsviçre Yok olan Kültürler ve diller Kürsüsü.”

 Travma boyutlarındaki bu kimlik kişilik çatışması  Pomakların  kendilerine olan öz güvenlerinin azalmasına, hatta yitirmesine yol açmaktadır. Öz güvenin başarının ana kaynaklarından olduğu unutulmamalıdır...

   Tarihsel olarak, Pomak ulusal kimliği  özellikle Fransız devrimi 1789-1799 ve sonrasında oluşmuştur. Pomak devleti 1879 – 1886 yılları arasında kurulmus, Milliyetcilik ve üc renkli bayraklar  baslangic sürecine uymustur. Direnis ordusu ( Mukavemet Kuvvetleri ) seklinde örgütlenmis. Rusya –Osmanli – Avrupa emperyal devletleri arasındaki paylasim  savaşlarında kısa bir ömür sürerek yok olmuştur.   

   Fransız devrimi sürecinde burjuvazinin, “halk” (Yunanca “ethnos”) kavramını tanımlamasının ardından “ulusal” kavramına geçilmiştir. Ulus-devletlerin oluşturmaya çalışılması beraberinde belirlenmiş sınırlar içinde yaşayan bireylerin ulusal kimlikleri en önemli kimlik odağını oluşturmaya başlamış ve o zamana kadar önemini koruyan dini ve etnik kimlikler eski önemini yitirmişlerdir. Eski değerini yitiren bu kimlikler artık birer asil değil de birer alt başlık olarak tanımlanmıştır. Devlet, vatandaşlarını tek bir kimliğin şemsiyesi altında toplamaya yönelik geliştirdiği politikaları devreye sokmuş ve bu yolda devam etmiştir.

Pomak  olduğu anlaşılmasın diye ya da Pomak kimliğinden utandığı için egemen asimilasyoncu ulusun kültür ve kimliğini benimsemesi , onların karşısında eğilmesi, bükülmesi konuşurken bile ağızlarını şekilden şekle sokması onlara saygıda kusur etmemesi aslında bu çatışmanın ne kadar dramatik boyutlarda olduğunun bir kanıtıdır .

Kendisini güçlü olanın yanında görme ihtiyacı ne kadar ezik Kimliksiz bir kişiliksizliğin  yaratılmaya çalışıldığını gösteriyor. Kendi Pomak kimliğine , kendi ulusal kişiliğine Öz güveni olmayan (az olan) bir Pomak hayatın hiç bir alanında (eğitim dahil) başarıya ulaşması mümkün değildir.

Bizler bunun mücadelesini vermezsek yarının Pomak kültürü , Pomak Ulusu görünmek istenen yerde görülecektir.. Yani , Halklar medeniyetler Kültürler mezarlığında .

 Yolumuz uzun, silinmiş, sindirilmiş unutulmuş bir halkı yerin kat kat yer altından çıkarıp yeniden can vermeye çalışıyoruz... Artık Pomak kimliği de diğer kimlikler gibi dinamik olup, grup varlığı reddedilen ulusal kimlikten, hak talep eden eşitlik isteyen bir kimliğe dönüşmüştür bu bağlamda Pomaklarda ulusallaşma süreci içinde ivme kazanacaktır.

Atilla Doğan

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkinda her seyden an itibari ile  Haberiniz olsun ..  Pomakbülteni Haber Portalı.

 

Bu yazı 5171 defa okunmuştur .

Son Yazılar