Reklam
  • Reklam
  • Reklam
SES VERİYORUZ, BİZ DE VARIZ..!
Reklam
Adem Ünal

Adem Ünal

UNUTULAN POMAKLAR

SES VERİYORUZ, BİZ DE VARIZ..!

06 Mart 2021 - 18:59 - Güncelleme: 07 Mart 2021 - 17:44

Dünyada kurulan ilk Pomak Devleti "Timraş Pomak Cumhuriyeti".
  Yok olmanın, soykırıma uğramanın eşiğinden dönen bir halkın direnişinin adıdır Timraş Pomak Cumhuriyeti. 1878-1886 yıllarında kısa süre de olsa dünyaya bende varım diyebilen bu halk, emperyalizmin pençesinden kurtulamamış ve dünyanın dört bir yanına dağılmıştır. Şu anda yaşadıkları ülkelerde kimisi dilini unutmuş, kimisi geçmişini, pesnalarnı, düğünlerini unutmuş. Yani kimliği ve benliği yaşadıkları toplumun baskın kültürü altında unutmuş bir halk.
Yeni yeni uyanan bu halk arasından çıkan gönüllüler, yok olan tarihlerine sahip çıkma sevdasındalar. PODEF'i ile Biga, Edirne, Trakya, İstanbul, Gönen, Osmaniye ve burada adı zikredilmeyen, halen faaliyette veya faaliyeti sonlanmış Derneklerinin yaptıkları mümtaz icraatlar, bu uyanışın mimarıdır. Kimi yaptığı etkinlikler, kimi akademik araştırmalar, kimi yazdığı makaleler, kimileri de seslendirdiği pesnalarla sahip çıkıyor tarihine. Hepsi de atalarının mirasına sahip çıkma, gelecek kuşaklara aktarma amacında. Her birinin yaptığı bu kıymetli hizmetler, tüm Pomakların takdirini kazanmıştır, hepsine müteşekkiriz.
Ülkemizin çeşitli bölgelerde kurulan dernek ve oluşumlar, çok kıymetli çalışmalarla, etkinliklerle bu mirasa sahip çıkılıyor. Bu kapsamda Pomak kültürel mirasına sahip çıkma adına yeni bir oluşum ses veriyor İzmir'den. Pomak kültürel mirasını temsil eden materyallerin sergilenmesi ile ilk icraatlarını gerçekleştirdiler. Aynı zamanda yeni çıkan dergileriyle de Pomakların sesini duyurmak istiyorlar dünyaya.
 
   Evet, her yıl düzenlenen 4 Martta Pomak Timraş Cumhuriyeti Kuruluş yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında, Gaziemir Belediye Başkanı Sn. Halil Arda'nın teşrifleriyle, Gaziemir Belediyesi Sergi Salonunda "Pomak Kültürünü temsil eden materyallerin" sergilendiği sergi açılışı yapıldı. Sergi 10 Mart tarihine kadar saat 14:00-18:00 arası ziyaretçilere açık olacaktır. Tüm Pomak soydaşlarımız ve dostlarımız sergiyi ziyaret edebilir.
Sesimizin duyurulması için açılan sergimize destek olan ve Belediye Sergi Salonunu tahsis eden çok kıymetli İZMİR-Gaziemir Belediye Başkanı Sn. Halil Arda'ya çok teşekkür ederiz. Aynı zamanda sergilenmek üzere kültürümüzü temsil eden materyalleri hediye eden Pomak canlarımıza, tüm bu hizmetlerin yerine getirilmesinde özveri ile çaba harcayan Sn Yusuf Demir'e; dergimizin yayınlanmasına, yurtiçinden ve dışından yazılarıyla katkıda bulunan Pomak dostlarımıza, Bursa Pomak Dernek Yöneticilerine, Sn. Ercan Çokbankir'e çok teşekkür ederiz.
Ses vermeye, dünyaya bizde varız demeye devam edeceğiz.
 
Tüm Pomak soydaşlarıma selam ve saygılarımızla.
                     

Bu yazı 1300 defa okunmuştur .