Reklam
  • Reklam
  • Reklam
Neden Bu Tepki?
Reklam
Adem Ünal

Adem Ünal

UNUTULAN POMAKLAR

Neden Bu Tepki?

05 Mart 2021 - 15:26 - Güncelleme: 05 Mart 2021 - 23:46

NEDEN BU TEPKİ ???!

Yıllar önce ilk Osmaniye Pomak Derneği kurulmasından sonra birçok Pomak derneği kurulmuş ve ardından bu dernekler bir araya gelerek 2014 yılında federasyon kurmuştur. Bu oluşumlar aracılığıyla Pomak kültürü ile dilini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak adına çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Ancak gelinen süreçte bazı derneklerin faaliyetleri çeşitli nedenlerle sonlanmış, birçok dernekte etkisizleşmiştir. Bazı dernekler de görüş ayrılıkları nedeniyle PODEF çatısı altına girmeyi istememiştir.  
  Hala Pomaklar arasında kimlik, inanç ve siyasi tartışmalar sürerken, birlik ve beraberlik oluşturmak yakın bir zamanda zor görünmektedir. 2014 yılından beri faaliyet gösteren PODEF, görünen o ki bu birlikteliği sağlamak konusunda başarı sağlayamamıştır. Diğer taraftan Yunanistan, Bulgaristan, Mekodonya ve diğer ülkelerde yaşayan Pomaklar bir araya gelmiş Birleşmiş Milletler'de, Avrupa Birliğinin çeşitli organlarında kendi ülkelerindeki POMAKLARI temsil edip, haklarını savunurken; Türkiye'deki Pomakların temsil edilmemesi, söz sahibi olmaması, uluslar arası alanda haklarının aranmaması PODEF'in görevinin ne olduğu sorusunu akıllara getirmektedir.
      Pomak Vakfının kurulması ise sözde kalmıştır. Olumsuzluklarla ilgili yapılan eleştiriler, öneriler dikkate alınmamış, bu konuda söz sahibi olabilecek kişiler ötekileştirilmiştir.
Bu uygulamalardan rahatsız olan bir kısım Pomak, bir araya gelerek ne yapılabilirizi tartışmaya başlamıştır. Dergi çıkartma, Pomak sergisi açma, Vakıf kuruluşuyla ilgili yapılan görüşmeler, mevcut bazı Pomak STK'ları tarafından tepkiyle karşılanmış, yapılan icraatların kendileri ile ilgili olmadığını, Sosyal medya sayfalarındaki bilgi ve görsellerin  izinsiz paylaşılması halinde hukuksal işlem yapılacağı ilan edilmiştir. Peki nede bu tepki? 

Tepki verdiğiniz bu insanlar size nasıl cevap verdi, size nasıl seslendi? 

- Pomak kültürü ve dilini Yaşatma adına kim elini taşın altına koyuyorsa başımızın tacıdır.
- Amacımız bölüp parçalamak değildir. 
-Ne PODEF'in, ne de ona bağlı derneklerin isimleri kullanılmıştır. 
-Kendi yol ve yöntemlerimizle Pomak kültürüne ve dilinin yaşamasına katkıda bulunmaktır.
-Bu alanda hizmet eden, emek veren ve çaba harcayan herkes bizim saygı duyduğumuz değerlerdir.

Bu açıklamaların hangisinde hakaret, ötekileştirme ve küçümseme vardır ki, sizin tepkiniz neden oldu? Madem PODEF bir çatı ise, o çatı altına tüm Pomakları toplama adına neden kucaklayıcı söylem ve eylemlerde bulunulmuyor? Pomaklar için önemli isimlerden olan duayen isimlerin İzmir'de yapılacak sergi davetini neden geri çevirdiniz ve iştirak etmediniz? 

Yine tekrarlıyoruz; kimlik tartışmalarını, inanç farklılıklarını ve tüm siyasal düşünceleri bir kenara bıraktık. Tek amacımız Pomak kültürü ve dilini gelecek kuşaklara aktarmak ve uluslar arası alanda ki sosyo politik haklarımıza sahip çıkmak. Belki söylem ve yöntemlerimiz farklı olabilir, biz yinede size kucak açtık, bugün belki farklı çatı altındayız, yarın aynı çatı altında neden olmayalım? Sonuçta biz kendisini Pomak olarak ifade eden insanlarız, düşman olmamıza gerek var mı?

                      

Bu yazı 2775 defa okunmuştur .