Reklam
  • Reklam
  • Reklam
Türkiye'de yaklaşık 2.5-3.Milyon arası Pomak, ülkemizin 25...
Reklam
Ercan Cokbankir

Ercan Cokbankir

Pomak Tarih

Türkiye'de yaklaşık 2.5-3.Milyon arası Pomak, ülkemizin 25 ilinde yaşamaktadır

04 Ekim 2022 - 07:11 - Güncelleme: 04 Ekim 2022 - 07:29

Pomaklar, 93 Göçleri(1878 Plevne savaşı sonrası) ve 1912 göçlerinde başta Trakya, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Samsun, Kocaeli ve İzmir gibi şehirlemize iskan edilmişlerdir.
  Tımraş Pomak Cumhuriyetini kuran Ahmet Tımırski’nin kardeşleri Mehmed Adil ve Hacı Mustafa önce Konya’ya, Konya’dan sonra Bursa ve İzmir(Gaziemir) Mustafa Kemal (Atatürk) tarafından, iskan
 edilmişlerdir. İzmir merkez ve ilçelerinde yaklaşık 100.Bin Pomak yaşamaktadır.
Resimde görülen ev, Tımraş Pomak Cumhuriyeti kurucularından Ahmet Tımırski’nin kardeşleri Mehmed Adil’in oğlu Ethem Bey,1922 yılı 9 Eylül günü İzmir’i terk eden Yunanlılardan sonra İzmir- Gaziemir’e (Seydiköy) yerleşir. Ev Tımırski (Tımraşlı) ailesinden Mehmed Adil’in oğlu Edhem Bey tarafından yaptırılmıştır.
Bu aile fertlerinden Mehmet Adil, Göztepe Spor kulübü kurucularındandır.  Hacı Mustafa’nın oğlu Şükrü Orhaneddin’de Bursaspor kurucusudur.
Günümüzde, Hasan Kahyaoğlu varislerine ait olan  “Anıtlar Kurulu” tarafından 2006 yılında 106 Ada 11 parseldeki bu ev eski eser olarak tescil edilmiştir.     
Bu nedenle bu tescilli evin Büyük Şehir Başkanımız tarafından istimlak edilmesini çok arzu ettik. Fakat mümkün olmadı.
Türkiye’deki Pomak dostlarımızdan evin kiralanmasına destek talep ettik, maalesef destek göremedik.
Bu nedenle Avrupa’da yaşayan Pomak kardeşlerimizden bir kampanya açarak binanın kiralanması için destek beklemekteyiz.
Pomak Cumhuriyeti kurucusu Ahmet Tımırski’nin kardeşi Mustafa’nın 3.kuşak torunu Ercan Çokbankir, topladığı ve satın aldığı Pomak etnografyasına ait eşya, giyim kuşamı, bu evin kiralanmasıyla POMAK KÜLTÜRÜNÜN  yaşaması ve tanınmasını için açılacak “POMAK MÜZESİ”ne bağışlayacaktır.
Ercan Çokbankir, 2009-2014 yılları arasında Gaziemir Belediye Bşk (Pomak) Halil Şenol döneminde Gaziemir Belediyesi ”ANI EVİ” ni açmış, 1000 adet kitap, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı sikkeler yanında etnografik eserler de bağışlamıştır.
Bu dönemde de sizlerin katkısıyla binanın kiralanmasını arzuluyoruz. Kiralanması için sizlerden destek bekliyoruz.
Saygı ve sevgilerimle…
Ercan Çokbankir
Not:  Bağışlar resmi kanallar vasıtasıyla alınıp kayda geçirilecektir.
 

Bu yazı 2612 defa okunmuştur .