Reklam
  • Reklam
  • Reklam
Pomak gündemi için gerekenler hali hazırda sürüyor
Reklam
Atilla Dogan

Atilla Dogan

Pomak Örgütlenmesine yorumlar

Pomak gündemi için gerekenler hali hazırda sürüyor

29 Aralık 2013 - 21:52 - Güncelleme: 30 Aralık 2013 - 06:40

 Pomak derneklerinin örgütlenme ve çalışma süreci Artık genel olarak kabul gördüğü gibi, Pomak dernekleri  yıllardır aşılamayan ve Pomakların  konuya ilişkin değerlendirmelerinde “kısır döngü” olarak nitelenen bir tıkanıklık içindeydiler. Kısır döngü ve tıkanıklık burada bir süreç oluşturan aynı gerçekliğin farklı görünümlerinden başka bir şey değildir kuşkusuz. Bir dizi karmaşık etkenin ürünü olarak Pomak  hareketi belli aralıklarla canlanmakta, kitlesel katılım bakımından bir parça genişlemekte, gelişimini bir süre için sürdürmekte, fakat hareket bu gelişmeyi kendini daha ileri bir düzeye çıkarmanın bir olanağına dönüştüremediği ölçüde de çok geçmeden tıkanmakta, gerisin geri aynı noktaya dönmekte, belki daha da geri bir noktaya düşmektedir. Bu, Pomak  hareketinin belirli aralıklarla yinelenen bu tür bir kısır döngü içinde uzun yıllardır sürmekte olan tıkanıklığı bir türlü aşamadığı anlamına gelmektedir.

Aslolan etkili bir  kültür mücadelesidir. Biz Pomakça Kursu başlatmakla bunu aştık .

Pomak dernekleri  son 5 yılı aşkın sürecin toplamı üzerinden olduğu kadar onun her bir özel evresi ile ilgili olarak da bugüne dek Pomak hareketi üzerine çok sayıda değerlendirme yaptılar. Bu değerlendirmelerde Pomak  hareketini bugünkü darlığa ve kısırlığa mahkum eden çok yönlü nedenler üzerinde de gereğince durdular. Hala da yeri geldikçe bu konu üzerinde durmakta, sorunun farklı yönlerini şu veya bu vesileyle irdelemektedirler. Dolayısıyla bu konuda yeterli bir açıklık zaten vardır. Gelinen yerde dikkatler artık tümüyle tarih ve kültür çalışmaları üzerine olmalıdır.

Pomak tarih ve kültürünün  düşürülmüş bulunduğu durumdan çıkmasını kolaylaştıracak ve hızlandıracak örgütlü dernek  mücadelesi  üzerinde toplanmalıdır.

Kolaylaştıracak ve hızlandıracak diyoruz ve bu ifadeleri bilerek kullanıyoruz; zira Pomak tarih ve kültürünün  gelişmesi kendi başına başarılı bir mücadele  sorunu değildir ve salt bu tür bir mücadelenin ürünü de olamaz. Böyle bir gelişme bir dizi nesnel ve öznel etkenin karmaşık etkileşimi üzerinden ortaya çıkabilir ancak. Ama işte bu etkenlerden biri de başarılı bir Pomak tarih ve kültürü çalışmalarımızın   kendisidir ve bunda ne denli başarılı olunursa, Pomak tarih ve kültürünün  kendini bulması o denli kolaylaşır. Bu yönde ne denli çok çaba harcanır ve mesafe alınırsa, zamanla gelişme ivmesi kazanacaktır

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkinda her seyden an itibari ile  Haberiniz olsun ..  Haber Analiz · > Ekonomi · > Röportaj · > Aile-Sağlık-Eğitim · > Gezi-İzlenim · > Hayatın İçinden Pomakbülteni Haber Portalı.

Bu yazı 5850 defa okunmuştur .

Son Yazılar