Reklam
  • Reklam
  • Reklam
Dağların , Ateşin , Güneşin Halkı POMAKLAR
Reklam
Atilla Dogan

Atilla Dogan

Pomak Örgütlenmesine yorumlar

Dağların , Ateşin , Güneşin Halkı POMAKLAR

24 Şubat 2014 - 22:55 - Güncelleme: 30 Haziran 2015 - 16:03

     Bir yanda Balkan Dağlarında Tanrılara ok atarak saldıran saf , inatçı  ve öfkeli halklar .. Bir yanda atalarını Osmanlı Saraylarında arayanlar. Derlememize bir oradan bir buradan karsılaştırmalarla devam edelim.. zincirin halkalarını tek tek oluşturmak için bu gerekli biraz kafa karıştırıcı gibi görünsede derinlemesine inceleyenler , aslında bir bilinmez bulmacının ipuçlarını görünür bir şekilde bulacaklar..

Egemen devlet ve toplulukların bölge üzerinde çağlar boyu sürdürdükleri, halen devam eden güç ve çıkar çatışmaları, bu küçük toplulukların geçmişindeki bulanıklığın berraklaşması önündeki en büyük engel olarak varlığını korumaktadır. Egemen devletler, günümüzdeki yapay sınırlarının içinde, asil unsurdan farklı bir topluluğu kabul etmemektedir. Asimile edebilmek için her türlü baskı ve kıyım yöntemleri uygulamalarına rağmen başarılı olamayınca, günümüzde daha farkli ve uzun vadeli çalismalara yönelmislerdir. Bugün için en rağbet gören yol, topluluğa kimligini kaybettirip, kendisiyle ayni kökten geldiğinin benimsetilmesi ve dünya kamuoyuna bunun kabul ettirilmesi şeklinde görülmektedir. Hedefteki en dinamik Balkan topluluğu da hiç şüphesiz Pomaklardır.

Balkanlardaki hükümranlıklar sona ererken, geriye kalan halk kitleleri, kendilerinden önce veya sonra bölgeye gelen diğer parçalarla kaynaşarak yeni topluluklar olusturmuslar veya güçlü olanlar içinde eriyerek yitip gitmişlerdir. Bir zamanlar bölgenin en büyük güçleri olan Trak, Iskit, Hun, Avar, Peçenek, Uz ve Kumanların bugün adından söz edilmemesi bundandır. Bunlar gibi daha onlarca topluluğun bugün adı okunmadığı gibi, son birkaç yüzyılda kökeni bulanık pek çok yeni topluluk da ortaya çıkmıştır. Kültürel ve dilsel kaynaşma, topluluklar arasında ayrım yapmada din farklılığını ön plana çıkarmıştır. Kökleri aynı olsa bile, dini inançları farklı olan topluluklar ayrı millet kabul edilmektedir. Bu yüzden Bulgarlar Pomaklara Pomak dememek için Dini olguyu ön plana çıkarıp Bulgar Müslümanı demektedir.

Asya da  Moğolların Karahitay devletini işgal etmesi ile yollara düşen Kuman ve Peçenek  Uygur Çin kavimlerinin ise Pomaklar ile ne genetik , ne Ruh ve şekil birligi , ne kültür tarih , ne dil , gelenek , görenek olarak uzaktan yakından alakası olmaması , Pomaklar ile  hic bir tek benzerlik bile taşımaması sonucunda  Pomakların Kuman Peçenek Uygur Çinlileri oldugu tezi ise cok kısa bir sürede geçerliliğini yitirdi. Ayrıca   hiç bir inandırıcılığı olmadığı ve  komik bir kavram olarakta görülüdügünden .Pomakların Çinli Uygur boyu Kuman Peçenek kavminden olduğu teoriside  çürümüş kokuşmuş ve terkedilmiştir. Egemen Uluslar Pomakları asimile etmek  için yeni yalanlar, yeni saptırmacalar peşindedir. 

BALKANLAR

Balkanlar, Avrupa'nin 2500 yıldan beri kanla sulanan, savaşların, yıkımların, kıyımların eksik olmadığı, nice milletleri kendine çekip öğüten, degistiren, yok eden, paylaşılmaz bir bölgesidir. Bu bölgede, bilinen tarih boyunca hüküm süren pek çok devlet ve millet, bugün ya tamamen ortadan kaybolmus, ya da arta kalan kırıntılarıyla bile tanınmayacak kadar değişime uğramıştır. Değişime uğramadan Balkanlarda kalan tek kadim ULUS Pomaklardır ..

Derleme Atilla DOGAN

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkinda her seyden an itibari ile  Haberiniz olsun ..  Pomakbülteni Haber Portalı.

 

Bu yazı 8910 defa okunmuştur .

Son Yazılar